FORUMUL ENERGIEI - Vasile Cârstea, director general DEPOGAZ: „Vom fi un pilon de stabilitate în asigurarea securității energetice, atât a noastră, a României, cât și în regiune”

FORUMUL ENERGIEI - Vasile Cârstea, director general DEPOGAZ: „Vom fi un pilon de stabilitate în asigurarea securității energetice, atât a noastră, a României, cât și în regiune”

Directorul general DEPOGAZ, Vasile Cârstea, a participat, în calitate de speaker, la FORUMUL ENERGIEI 2024, organizat la București, în ziua de 27 mai, de FINANCIAL INTELLIGENCE. Evenimentul s-a bucurat de prezența reprezentanților de vârf ai Ministerului Energiei și SGG, ANRE, comisiilor parlamentare de specialitate, patronatelor și asociațiilor de profil și companiilor din sectoarele petrolier, gazifer, energiei electrice și energiei regenerabile.

Directorul general Vasile Cârstea a scos în evidență caracterul strategic pentru securitatea energetică a României și pentru securitatea energetică regională al activităților desfășurate de operatorul de înmagazinare, cât și necesitatea susținerii, de la nivelul autorităților guvernamentale autohtone, al sectorului bancar și al instituțiilor comunitare, a proiectelor destinate consolidării rolului DEPOGAZ de pilon de stabilitate în asigurarea securității energetice regionale.

Vasile Cârstea a prezentat progresele consistente ale DEPOGAZ în dezvoltarea capacităților de înmagazinare subterană și pe liniile creșterii capacităților de injecție și extracție din depozite, constituind, astfel, pârghii viabile în mărirea gradului de operativitate și flexibilitate a activității, în raport cu producătorii și furnizorii de gaze naturale din țara noastră, dar și cu rol esențial în sprijinirea echilibrării sistemului național de transport al gazelor naturale prin conducte magistrale.

Concret, în ultimii ani, capacitatea de înmagazinare a crescut cu 10% și atinge 3,3 miliarde Smc, capacitatea de injecție s-a mărit cu circa 20% până la 23-24 milioane Smc/ zi, iar capacitatea de extracție, de la 28 de milioane, a ajuns la 32-34 milioane Smc/zi.

Ca proiecte de viitor, capacitatea de înmagazinare pe care compania și-a propus să o atingă  este de 4,2-4,5 miliarde Smc, cu o capacitate maximă de extracție 42-44 de milioane Smc/zi și o capacitate maximă de injecție 30 milioane Smc/zi. Toate proiectele de dezvoltare ale DEPOGAZ sunt în strânsă conexiune cu ale operatorului SNT, care ia în calcul toate interconectările: Bulgaria, Ungaria, Serbia, Republica Moldova.

În acest sens, DEPOGAZ are în desfășurare proiectul Bilciurești care se ridică la 126 de milioane de euro, din care 38 milioane fonduri europene, au fost depuse ofertele și se află în analiză.

Întrucât, în afara fondurilor proprii ale DEPOGAZ, sursele de finanțare pentru dezvoltare sunt dificil de accesat, directorul general Vasile Cârstea a arătat că, pentru proiectul de la Ghercești, în valoare de 110-115 milioane euro, a purtat discutații atât la Ministerul Energiei pentru accesarea de fonduri din Fondul de Modernizare, cât și cu entități bancare, care și-au arătat disponibilitatea și intenționează să participe la realizarea acestor investiții.

Totodată, DEPOGAZ intenționează să dezvolte un depozit de 250-300 de milioane Smc în Moldova, sens în care a identificat în zona Fălticeni un zăcământ care se pretează acestui scop.


Vasile CÂRSTEA, DEPOGAZ: „Vom fi un pilon de stabilitate în asigurarea securității energetice, atât a noastră, a României, cât și în regiune” - VIDEO - Financial Intelligence